سرما خوردگی در کودکان
چرا کودک من زیاد سرما می خورد ؟
یکی از دلایل سرما خوردن زیاد کودکان این است که سیستم دفاعی بدن کودکان کامل نیست و این موضوع آنان را در مقابل بیماریها آسیب پذیر می نماید. بعلاوه، بیشتر از 200 نوع ویروس وجود دارند که باعث ایجاد سرماخوردگی معمولی می شوند و بدن کودک شما در حال کامل کردن سیستم دفاعی خود در مقابل یک به یک آنان می باشد. همه سرما خوردگیهای زندگی خود را به خاطر بیاورید. کودک شما تمام آنها و بلکه بیشتر از آنها را باید تجربه کند تا بدنش نسبت به سرماخوردگی مصون شود.
همینطور که کودک شما رشد می کند با کنجکاوی همه چیز را لمس می کند (و یا حتی لیس می زند)، برای همین هم امکان اینکه ویروس سرماخودگی به دستش منتقل شود خیلی زیاد است. و فقط کافی است که دست خود را در دهان یا بینی اش بگذارد و یا چشمانش را بمالد تا ویروس وارد بدنش شود و سرما بخورد .
در زمستان و در دوره سرما، به خاطر هوای سرد بیرون و خشک شدن راههای تنفسی در خانه بدلیل استفاده از وسایل گرما زا، و همینطور گذراندن وقت بیشتر در محیط داخل خانه، که ویروس ها به راحتی می توانند در آن از فردی به فردی دیگر منتقل شوند، کار ویروس ها راحتتر شده و امکان اینکه کودک شما سرما بخورد بیشتر می گردد.
بیشتر کودکان بطور معمول بین شش تا ده بار در سال سرما می خورند. در خانواده هایی که کودکان آنها به مهد کودک یا دبستان می روند این تعداد به دوازده بار در سال هم می رسد.( بزرگسالان معمولا بین دو تا چهار بار در سال سرما می خورند.)
چطور متوجه شویم که کودک سرماخورده و آنفلونزا نگرفته و یا آلرژی و یا بیماری دیگری دارد ؟
کمی سخت است . اگر کودک شما سرماخودگی داشته باشد، آب ریزش بینی او شفاف است که در طول هفته زرد یا طوسی و یا سبز خواهد شد. و ممکن است سرفه و کمی تب داشته باشد.
اگر کودک تب داشته باشد، وقتی تبش پایین می آید به رفتارش دقت کنید. اگر بازی می کند و بطور طبیعی غذا می خورد (یا تقریبا طبیعی- ممکن است کمی کم اشتها بوده و کمی بی حوصله باشد) در این صورت حتما سرما خوردگی است.
اما اگر کودک حتی زمانی که حرارت بدنش پایین میاید حالت بیماری دارد، پس حتما چیزی بیشتر از سرما خوردگی است. همچنین احتمال دارد که آنفلونزا و یا بیماریهای دیگر شروع ناگهانی داشته و همراه با بیرون روی و حالت تهوع باشند. اما اگر کودک قبل از تب، سرفه و یا گلو درد داشت احتمال بیشتری دارد که سرما خورده باشد.
خارش، و چشمان اشک آلوده و آب ریزش بینی نشانه آلرژی می باشد، و مرتب در طول هفته و ماه همراه با عطسه و خارش پوستی ادامه خواهد داشت. همچنین آب ریزش کودک تغییر رنگ نداده و مانند زمانی که کودک سرما خوردگی دارد شفاف خواهد ماند. همچنین در آلرژی کودک دچار تب نخواهد شد.
چه دارو هایی به بهتر شدن سرماخوردگی کمک می کنند؟
هیچ دارویی نمی تواند کمک کند که ویروس زود تر از بدن خارج شود، اما شما می توانید با دادن مقدار زیادی نوشیدنی و مقدار زیادی استراحت به کودک کمک کنید تا دچار تب و یا عفونت نگردد. برای نوزاد کمتر از 4 ماه، باید از شیر خشک یا شیر مادر استفاده شود. در 4 ماهگی کودک شما می تواند کمی آب هم بنوشد، و در 6 ماهگی می تواند آب میوه هم بنوشد.
چون کودک تا 4 سالگی نمی تواند بینی خود را تمیز کند چند راه برای کمک به آنان وجود دارد.
- از آب نمک و یا مکنده استفاده نمایید. سر کودک را به عقب برده و آب مقطر (آب نمک ) برای شل کردن مخاط بینی، در بینی کودک بچکانید. و بعد از چند دقیقه مخاط و مایع را با سرنگ ویا قطره چکان از بینی کودک خارج نمایید. اگر کودک در تنفس مشکل دارد از این روش 15 دقیقه قبل از شیردهی استفاده کنید. در این حالت کودک قادر به تنفس و خوردن شیر می شود.
- برای کاهش التهاب کمی وازلین به گوشه های خارجی بینی کودک بمالید. ( از اسپری بدون دستور پزشک استفاده نکنید چون آب ریزش را بیشتر و ادامه دارتر خواهد کرد)
- هوا را مرطوب نگه دارید. از یک دستگاه تبخیر هوای سرد استفاد ه کنید تا هوای اتاق کودک مرطوب باشد و یا او را با خود داخل حمام ببرید، و آب گرم را باز کنید تا بخار کند و 15 دقیقه در انجا بمانید. یک حمام گرم هم همین اثر را دارد .
از داروهایی سرماخوردگی بدون نسخه (بدون نظارت پزشک) استفاده کنیم؟
جواب بیشتر متخصصین منفی است، آکادمی پزشکان کودک آمریکا معتقد اند که باید به والدین اطلاع داده تا از این داروها استفاده نکنند چون استفاده از این داروها کودکان زیر 6 ماه را خوب نکرده و ممکن است اثرات جانبی خطرناکی نیز داشته باشد. شما بهتر است از دکتر کودک خود سوال نمایید تا ببینید او چه نظری دارد. درضمن مصرف بی رَویه آنتیبیوتیک ها منجر به بی اثر شدن این داروها روی باکتریها می شود.
در نظر داشته باشید که داروهای سرماخوردگی دوره بیماری کودک را کم نکرده و جلوی مشکلاتی مثل عفونت گوش و یا سینوس را نمی گیرد.
اگر کودک تب دارد از پزشک خود بپرسید که آیا می توانید به نوازد خود استامینوفن و یا ایبوپورفن بدهید.
هرگز به کودک خود آسپیرین ندهید چون کودک را مستعد ابتلا به بیماریهای دیگری می کند که ممکن است کشنده باشند.
چه درمان های طبیعی یا جایگزینی برای تسکین علائم بیماری کودک وجود دارد؟
به گفتهی کتی کِمپر، پروفوسرِ طب اطفال، ممکن است اضافه نمودن چند قطره منتول، اوکالیپوتوس و یا روغن کاج به بخار ساز و یا حمام کودک به او احساس آرامش دهد. (این روغن ها را می شود در بیشتر فروشگاه های مواد غذایی طبیعی پیدا کرد.) اگر نوازد شما 6 ماه دارد، یک چای کم رنگ بابونه هم می تواند تسکین دهنده باشد.
هشدار : هیچگاه از گیاه چینی ما هوانگ، که به نامهای اِفدارا یا اِفدرین و بعنوان ضد احتقان گیاهی شناخته می شوند استفاده نکنید. اثرات سوء گسترده ای برای آن شناخته شده و سازمان “غذا و داروی آمریکا” تاثیرات بد آن را در بزرگسالان شناسایی کرده اند، که از جمله آنها می توان به فشار خون و ضربان قلب نامنظم، تشنج و سکته قلبی اشاره کرد. همشیه قبل از استفاده از هر دارویی هر چقدر هم معمولی با پزشک خود مشورت نمایید.
چه موقع باید برای سرما خوردگی کودک به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر نوزاد کوچکتر از 3 ماه است، با دیدن اولین علائم آن باید با پزشک تماس بگیرید، مخصوصا اگر تب نوزاد بیشتر از 38 درجه سلسیوس باشد ( اندازه گیری از مقعد ) و یا سرفه کند .
احتمالا دکتر شما انتظار دارد که اگر کودک شما بین 3 تا 6 ماه دارد، وقتی درجه تب به 38.5 درجه سلسیوس، و اگر 6 ماه دارد وقتی به 39 درجه سلسیوس رسید با او تماس بگیرید. ( از دکتر خود در این مورد راهنمایی بخواهید.)
علائم خطر:
اگر علائم زیر را دیددید، فرقی ندارد که کودکتان چه سنی دارد، بلافاصله دکتر خود را خبر کنید:
- هر تبی که بیشتر از دو روز ادامه دارد.
- سرفه هایی که بدتر و بدتر می شوند، تنفس سریع (بیشتر از 10 نفس در دقیقه ) خس خس یا نفس نفس زدن. این علائم می تواند مربوط به ذات الریه و یا ویروس سی شیال RSV باشد که یک بیماری تنفسی نسبتا شایع اما خطرناک بین کودکان زیر یک سال است.
- کشیدن یا مالیدن گوش، گریه کردن در هنگام مکیدن سینه، و یا گریه کردن غیرمعمول در هنگام خواب، که همه نشانه از عفونت گوش می باشد.
- چشمان پُف آلود و ملتهب و ورم کرده که شاید نشانه یک نوع عفونت چشمی است.
- غر زدن، بی خوابی غیر معمول و یا تغییر غیر معمول در خواب یا غذا خوردن .
- کودک بجای اینکه بعد از پنج تا هفت روز شروع به خوب شدن کند بدتر شود و یا علائم سرماخوردگی بیشتر از 14 روز ادامه داشته باشد.
چکار کنیم تا دفعات سرما خوردگی کودک کمتر شود؟
شما نمی توانید جلوی همهی سرماخوردگی ها را بگیرید اما می توانید سیستم دفاعی کودک را تقویت نمایید:
- شستشوی دست: مطمئن شوید که دوست و فامیل قبل از بغل کردن کودک، دستهایشان را بشویند (این مسئله مخصوصا در نوزادان یک تا دو ماه مهمتر است چون در مقابل بیماریها ضعیف ترند. یادتان باشد که سلامت نوزاد شما مهم تر از رودرواسی با دوستانتان است) و همچنین کودکانی که به مهد می روند بیشتر از کودکانی که در خانه نگهداری می شوند در معرض سرما خوردگی هستند، چون با افراد بیشتری سروکار دارند، از این رو میکروب بیشتری هم وجود خواهد داشت. مطمئن شوید پرستار کودک به شستن دستهایش اهمیت می دهد. بعداز تعویض پوشک و هنگام آماده کردن غذا حتما دست های خود را بشویید.
- از اشخاص بیمار دوری کنید. تا اندازه ای که می توانید کودک را از بچه ها و بزرگسالان بیمار دور نگه دارید. مطمئن باشید که اگر قرار ملاقات با آنان را به زمانی که دیگر بیماریشان مسری نیست موکول نمایید شما را درک خواهند کرد.
- از اینکه آب کافی به بدن نوزادتان رسیده اطمینان حاصل کنید. برای نوزادن زیر 4 ماه بسیار مهم است که برنامه شیرخوردنشان، چه شیر مادر و چه شیرخشک بطور نرمال ادامه داشته باشد. بعد از این سن می توانید مقداری آب هم به کودک بدهید و در شش ماهگی می توانید کودک را با آبمیوه هم آشنا نمایید. اگر آب کافی به بدن نوزاد رسیده باشد باید حداقل بین پنج تا شش پوشک را در روز خیس نماید.
- کودک را از دود سیگار افراد سیگاری دور نگه دارید. این مسئله کودک را در معرض خطر بیماریهای تنفسی قرار می دهد. پس از افراد سیگاری و دود سیگار دور بمانید. سرما خوردگی کودکانی که نزد افراد سیگاری زندگی می کنند بیشتر از کودکانی که دور از آنان زندگی می کنند طول می کشد.
- تا زمانی که می توانید به او شیر بدهید. آکادمی پزشکان کودک اعتقاد دارد که کودک باید یک سال شیر مادر بخورد تا از منافع شیر مادر سود لازمه را ببرد. اگرچه شیر مادر سدی در مقابل بیماری نیست اما آمار نشان داده که کودکانی که شیر مادر می خورند کمتراز کودکانی که شیر خشک می خورند دچار بیماری می شوند. این به آن است که آنتی بادی موجود در شیر مادر، از کودک در مقابل میکروب ها محافظت می کند.
- در کانال تلگرام نی نی کده عضو شوید یا در اینستگرام ما را دنبال کنید.
سلام. آیا دادن زرده تخم مرغ با عسل برای کودک پنج ماهه ضرر دارد.
کودکان زیر یک سال به دلیل خطر مسمومیت غذایی حاد (botulism ) نباید عسل بخورند،
اما استفاده کردن از عسل برای درمان گلو درد و سرفه کردن کودکانی که از مرز یک سالگی گذشته اند بسیار مفید است.
دادن عسل به كودك زير يكسال و نيم بسيار خطرناك است، بعضي افراد به اصطلاح عسل پاستوريزه به كودك ميدهند، ولي بدونيد كه عامل بيماري خطرناكي كه ممكن توسط عسل به وجود بيايد با پاستوريزه كردن از بين نميرود. (عامل بيماري داراي اسپور /يا هاگ/ است كه اسپور در دماي بالاي صد و بيست از بين ميره! در روش پاستوريزه كردن مواد را فقط تا ٨٠ درجه حرارت ميدهند.) ولي دادن نصفه زرده تخم مرغ مشكلي ندارد ولي براي جلوگيري از گير كردن زرده در گلوي كودك بهتر از كه زرده را در يك مقدار فرني مخلوط كنيد وبه كودك بدهيد. از بزرگ شدن كودك خود لذت ببريد!