علت و راهکار دروغگویی نوجوانان

علت و راهکار دروغگویی نوجوانان

تاکنون چه راه هایی را برای جلوگیری از دروغ گفتن فرزندتان امتحان کرده اید؟ تهدید، تشویق، رشوه دادن؟ اما هنوز هم گاهی از او دروغ می شنوید و نمی دانید دلیل آن چیست!

اول از همه باید بدانید که دلایل دروغگویی کودکان با دلایل دروغگویی در نوجوانان متفاوت است و در این مقاله فقط به دلایل دروغگویی نوجوانان می پردازیم.

علت دروغگویی نوجوانان

فرض کنید فرزندتان 12 ساله است و عاشق بسکتبال و عضو تیم بسکتبال محل شما. تا اینجا همه چیز خوب است، اما فرض این سومین بار است که معلم ریاضی او به شما زنگ می زند و میگوید که او تمرین های ریاضی اش را حل نکرده است. شما برآشفته می شوید، نه فقط بخاطر انجام ندادن تمریناتش، بلکه به خاطر اینکه امروز صبح که از او درباره درسش سوال کردید، جواب دروغین به شما داد.

در دوران سنی راهنمایی، اکثر کودکان دروغ میگویند.

  1. با خودتان رو راست باشید: فرزندتان ممکن است ترجیح دهد در ریاضیات با شما درگیر شود و حتی ممکن است تنبیهش کنید، اما دوست نداشته باشد تمرینات ریاضی را اشتباه حل کند و سرکلاس جلوی همکلاسی هایش مسخره شود.
  2. به دلایل روابط اجتماعی : او بسیار دوست دارد با هم تیمی هایش بسکتبال بازی کند و نمیخواهد هیچ بازی ای را از دست بدهد یا هم تیمی هایش را با ترک کردن تیم قبل از ساعت پایان بازی، ناامید کند.

راه حل دروغگویی نوجوانان:

از این بعنوان یک فرصت برای آموزش مهارت های فکری در فرزند خود استفاده کنید: 

در چند جمله کوتاه به او توضیح دهید که چه حسی دارید (از اینکه به شما دروغ گفته ناراحت و غمگین شده اید و فکر می کنید که ممکن است رفوزه شود در مدرسه و از بقیه بچه ها عقب بیفتد). سپس از او بپرسید او چه حسی درباره این موضوع دارد؟ اگر شما در رفتار عمومی خود، راحت سخن بگویید و بدون قضاوت بشنوید، فرزند شما دلایل خود را راحت بیان خواهد کرد. پس از آن می توانید درباره همه روشهایی که می تواند راه حل خوبی برای هر دو شما باشد صحبت کنید.

بطور مثال: شاید او نیاز به معلم خصوصی برای تقویت ریاضیاتش داشته باشد. یا شاید نیاز باشد تعداد روزهای بازی اش را در تیم بسکتبال کم کند، یا شاید بتواند با آنها هم صحبت کند که مثلا یک روز از روزهای بازی شان در هفته کم کنند تا همگی به درس هایشان برسند و او از اینکه یک روز بقیه بازی میکنند و او باید درس بخواند، ناراحت نباشد.

نی نی کده: یاد دادن روش های حل مساله، اثر بسیار بهتری نسبت به تهدید و اجبار بچه ها به انجام کارها دارد.

دروغگویی در دوران دبیرستان

دوران بلوغ پسر شما فرا رسیده است و او کم کم دارد ریش در می آورد، روی صورتش جوش های بلوغ هست و حالت روانی اش نیز متغیر است و در یک لحظه عصبی و لحظه بعد آرام است!

علت دروغگویی نوجوانان

یک شب او برای مهمانی به خانه دوستانش رفته است و دیرتر از زمانی که قول داده بود برگشته است و در حال بهانه آوردن برای دیر رسیدن است و در همین زمان شما ممکن است بوی سیگار یا الکل هم در او احساس کنید. شما بسیار نگران فرزندتان هستید، اما به او اجازه می دهید تا به اتاقش برود و بخوابد. فردا صبح او به هفت آسمان قسم یاد میکند که لب به مشروب نزده است و سیگار نکشیده! خب حالا چه کنیم؟

دلایل دروغگویی نوجوانان:

  1. شبیه شدن به جمع دوستان خودشان
  2. ایجاد هویتی متفاوت و جدا از والدینشان

راهکار دروغگویی نوجوانان

به پسر کوچولوتون (که حالا نوجوان شده و دیگه دوست نداره کوچولو صداش بزنید) بگید که می فهمید که اون دوست داره آزاد باشه و به سبک خودش زندگی کنه. نگرانی های خودتون رو هم در قالب جملات کوتاهی که سرزنشگر نباشه بهش بگید. بهش بگید که شما ناراحت میشید وقتی که از اون دروغ می شنوید. اگر کسی در خانواده، الکل یا سیگار مصرف کنه، بدون شک باید ناراحتی خودتون رو ابزار کنید. بچه ها فقط نشون میدن که اهمیتی نمیدن، اما اونها همچنن به دنبال راهنمایی وو پشتیبانی شما هستند.

حالا، از روش حل مشکل های حل مساله برای حل این مشکل استفاده کنید. دروغ گویی گاهی یک رفتارِ آموخته شده است. حواستون باشه که شما در مقام والدین کودکتان، مدلی از یک آدم دروغگو برای کودک خود نباشید. و اگر متوجه شدید که یه دروغ کوچک گفته اید، به اشتباهتون اقرار کنید و به دنبال راه حل باشید. با فرزند خود درباره زمان هایی که مشکلی براتون ایجاد شده و تونستید حلش کنید صحبت کنید و چیزهایی که تو این راه بهتون کمک کرده و نکرده را بازگو کنید تا او نیز یاد بگیرد. همچنین نسبت به چیزهایی که برای کودک شما جذاب است، هیجان زده باشید و با او صحبت کنید.

فراموش نکنید که با فرزند خود از اثر مثبت صداقت صحبت کنید.

بر خلاف تمام این میانه روی ها، اگر دروغگویی او یک الگوی رفتاری جدی و ثابت شده است، ممکن است مشکلات و مسائل پیچیده تری در زندگی شما وجود دارد که در این صورت باید با یک مشاور و روانشناس کودکان و نوجوانان مشاوره کنید.

فرزند شما چند ساله است؟

آیا تاکنون دروغ گفته است؟

آیا شما راه حل خاصی برای حل این مشکل پیدا کرده اید؟

در بخش نظرات، مشکلات، روش و راه حل های خود را بنویسید. مشاور کودک و خانوادهء نی نی کده پاسخگوی مشکلات شما درباره این موضوع خواهد بود و راهکارهای خوبی را به شما پیشنهاد خواهد داد.

کودک یا نوجوان دارید؟ در کانال تلگرام نی نی کده عضو شوید تا مطالب آموزشی ما را راحت تر دریافت کنید.

برگرفته از مجله روانشناسی mind Bloom



2 نظر

  1. امیر گفت:

    فرزند من 17 ساله است و سال اخر دبیرستان است و پسر می باشد بشدت علاقه به ورزش فوتبال دارد متاسفانه 4سال پیش از خرمشهر به اصفهان نقل مکان نمودهایم وبشدت دورغ میگوید در مورد مدرسه و درس هرچه از راه تنبیه و تشویق وارد شدهایم تاثیری ندارد وبعضی از وقت ها پرخاش گری میکند دارای استعداد خوبی در درس می باشد واقعا” خسته شدم و از اینده ا ش می ترسم خواهشمندم راهنمایی کنید

    • مشاور کودک نی نی کده گفت:

      سلام بر شما مامان عزیز؛
      من مراجعین زیادی در ردیف سنی پسر شما دارم و البته اکثر آنها در این سن علاقه مند به فوتبال بودند . پسر شما در سن بسیار مهمی است و در مورد روش های تربیتی تشویق و تنبیه که تاکنون داشتید نمی دانم تا چه اندازه درست اجرا کرده اید . ولی ظاهرا ناموفق بوده اید . به شما پیشنهاد میکنم حتما پسر شما یک تست روانشناسی بدهد تا وضعیت درس و تیپ شخصیتی ایشان مشخص شود تا دچار مشکل نشود . لذا باید مشاوره حضوری داشته باشیم تا بتوانم به شما یاری دهم .
      خانم زهرا صادقیان ؛ مشاور و درمانگر خانواده

شبکه های اجتماعی ما

اینستگرام نی نی کده

طراحی اتاق کودک طراحی اتاق کودک

چگونه اتاقی هماهنگ با سن کودک خود طراحی کنیم

هنر کودکانههنرهای کودکانه

انواع هنرهای مختلف برای پرورش خلاقیت کودکان

زبان انگلیسی و فرانسه کودکان زبان انگلیسی و فرانسه کودکان

کودکان می توانند از دو سالگی دو زبان را یاد بگیرند

 جشن تولدهای کودکانه جشن تولدهای کودکانه

یک جشن تولد متفاوت از آنچه تا کنون برای کودک خود گرفته اید