استفاده از پستانک برای نوزادان و مضرات و مزایای آن

پستونک

پستانک چیست ؟ این روزها پستانک یا با تلفظ عامه، پستونک، یک سرپستان پلاستیکی یا سیلیکونی است که برای ساکت کردن بچه ازش استفاده میشه. اما اولین پستانک در نقاشی ای در قرن شانزدهم دیده شده است. در آن زمان پستونک شامل یک تیکه پارچه کتان بوده  که کمی قند وسطش میگذاشتند و سرش را می بستند تا بچه بتونه پارچه را  در دهانش بگذارد و آنرا بمکد. با این وضعیت، حالتی شبیه به قنداب برای نوزاد درست می کردند  که قند آرام آرام با بزاق دهان نوزاد آب میشد و کودک آنرا قورت میداد.

اما ساخت پستونک با شکل امروزی به حدود 100 سال پیش بر می گردد و اولین بار در آمریکا و انگلیس پستونک های پلاستیکی درست شدند و روانه بازار شدند . در ابتدا مخالفت هایی با این وسیله شد، از جمله اینکه این وسیله به سلامت نوزاد صدمه هایی میزند. اما کم کم با رفع مشکلات، این محصول جای خود را در دل مادران و پزشکان باز کرد و هم اکنون یکی از وسایل اولیه برای هر نوزادی است.

توجه کنید که پستونک یک وسیله ثانویه برای آرام کردن نوزاد است و تا وقتی که نوزاد شما آرام است، نیازی نیست که برایش پستونک بخرید. همچنین در اکثر مقالات علمی درخواست شده است که در یکماه اول تولد ، از دادن پستونک به نوزاد خودداری کنید تا کودک شما به خوردن شیر از پستان مادر عادت کند.

معایب پستونک :

  • در برخی رسانه ها گفته شده است که استفاده از پستونک، موجب کم شدن شیر مادر میشود. اما این مورد اثبات نشده است.
  • احتمال ابتلا به عفونت گوش میانی در برخی کودکان نیز یکی دیگر از مضرات پستونک است که به ندرت اتفاق می افتد . زیرا سرعت عفونت گوش میانی از هنگام زایش تا ۶ ماهگی بسیار اندک است،
  • استفاده از پستونک بعد از سه سالگی نوزاد، می تواند منجر به مشکلات دندانی برای کودک شما شود و ممکن است باعث جلوزدگی دندان ها شود و فک بالا و پایین را ناهمتراز کند
  • ممکن است کودک شما به پستانک وابسته شود؛ طوری که مثلاً اگر در هنگام خواب از دهانش بیفتد با گریه از خواب برخیزد

پستونک برای نوزاد

مزایای پستونک :

  • مکیدن به کودک احساس آرامش می دهد.  در کل، مکیدن انگشت یا پستونک چیز بدی نیست، زیرا اکثر کودکان معمولا در سن دو تا چهار سالگی خودشان اینکار را ترک میکنند (پس از چهار سالگی باید مکیدن پستونک متوقف شود تا اثرات منفی نداشته باشد). همچنین نوزاد قبل از تولد در داخل کیسه جنینی، انگشت خود را می مکد و اینکار به او احساس آرامش میدهد.
  •  به تحمل راحت تر دردهای کولیکی (دل دردهای نوزادی) در کودک کمک می کند.
  • عادت پستانک‌مکی را آسان‌تر از انگشت‌مکی می‌توان ترک داد.

نکات بهداشتی درباره استفاده از پستونک :

  • پستونک باید هر روز تمیز شود و برای نوزادان زیر ۶ ماه، باید روزانه آن را بجوشانید.
  • به هیچ وجه پستونک را با هیچ شیرین کننده ای (شکر و …) شیرین نکنید.
  • از پستونک های ارتودنسی استفاده کنید، زیرا به گونه ای طراحی شده تا برخورد کمتری با بخش های دندانی داشته باشد
  • پستونک را با زنجیر به گردن کودک نیاویزید. زیرا خطر خفگی با زنجیر، کودک را تهدید می کند
  • از قرار دادن پستونک در دهان خود به جهت تمیز کردن آن اجتناب کنید. زیرا با این کار میکروب بیشتری را وارد دهان نوزاد می کنید.
  • برای پیشگیری از عفونت قارچی، هر روز به مدت چند دقیقه پستونک را در مقداری آب و سرکه (به نسبت مساوی) گذاشته و سپس آنرا در هوای خشک قرار دهید
  • مراقب علائم خرابی پستونک باشید: در صورت هر نوع خرابی در پستونک سریعا آن را دور بیندازید.
  • شب هنگام در حین خواب اگر پستانک از دهان کودک افتاد تا عکس العملی نشان نداده پستانک را داخل دهان او قرار ندهید.

برای یادگیری نکات نگه داری و تربیت کودکان در کانال تلگرام نی نی کده عضو شوید.



8 نظر

  1. دردانه گفت:

    نوزاد یک ماهه ای دارم که برای خوابیدن باید حتما سینه های من را مک بزند و این کار باعث زیاد خوردن شیر میشود و شیر اضافه را بر می گرداند هر کاری کردم پستانک هم نگرفت به نظر شما چه کار کنم؟

  2. زینب گفت:

    سلام نوزاد چهل روزه ای دارم ی ندرت خیلی خیلی کم مثلا برای تعویض لباسش از پستونک برایرارام کردنش استفاده کردم هر روز نجوشاندم,یک شب اصلا شیر را از سینه نمیگرف و اصرار برای خوردن پستانک داشت من نگرانم هرشب این اتفاق بیفتد و دیگر شیر من رانخورد!!!!!

  3. صدیقه احمدی گفت:

    با عرض سلام و شادباش .
    بنده ارشد روان شناسی بالینی و دکتری روان نشاسی عمومی دارم . در مورد پستونک می خواستم خواهش کنم که مضرات پستونک رو کامل تر بنویسید . اینکه بچه ها در مرحله دهانی تثبیت میشن ، بچه ها در بزرگسالی تلاش رو بیهوده می پندارن چون با مکیدن شیر نمی خورن . بچه ها دچار اختلال انگشت مکیدن و ناخن جویدن میشن ، بچه ها سینه مادر رو نمی خورن ، از آلودگی اش بگذریم و مضرات جسمی زیادش.
    وزارت بهداشت شدیدا پستونک رو منع کرده . می پرسید چرا تولید میشه ؟ به همون دلیلی که سیگار تولید میشهT بچه هایی که پستونک می خورن احتمال سیگاری شدن شون بیشتره … ممنونم از سایت خوب تون لطفا رفرنس موثق تر بذارید.

    • محسن گفت:

      استفاده در زمان مناسب و نه روزمره و از روي عادت نه تنها ضرر نداره بلكه فايده هم دارد ، شير دادن زياد بخاطر بند آوردن گريه بچه ضررهاي جسماني بيشتري دارد

  4. علی رضا شجاعی گفت:

    با سلام
    من هم از همکار بزرگوارم خانم احمدی تشکر می کنم بله صحبت ایشان درست است ولی مادران در زمان های خاص و مواقعی که مجبورند کودک را تنها بگذارند مشکلی نیست ….تعادل در استفاده به اندازه مشکلی ندارد .

  5. مامان آرمین?? گفت:

    پسر منم پستونک نمیگیره مجبورم همش بشینم شیر بدم به هیچ کارم نمیتونم برسم?

  6. ریانا گفت:

    سلام پسرمن 3ماهه است خیلی هم آرامه. ولی یک چند روز میشه که انگشت خود را می مکد. اوایل اینکار را نمیکرد برایش پستانک گرفتیم ولی دوست نداره پستانک را ولی خیلی کم انگشت خود را می مکد میترسم که به اینکار عادت نکند چیکار کنم که انگشت خود را دیگر مک نزند؟

    • مشاور مامایی نی نی کده گفت:

      انگشت مکیدن نوزادان طبیعی است و جای نگرانی ندارد بعد از چند ماه این کار را خود به خود فراموش می کنند و به این کار عادت نمی کند واین کار اقتضای سن نوزاد شما ست بهتر است از پستانک برای نوزاد خود استفاده نکنید

شبکه های اجتماعی ما

اینستگرام نی نی کده

طراحی اتاق کودک طراحی اتاق کودک

چگونه اتاقی هماهنگ با سن کودک خود طراحی کنیم

هنر کودکانههنرهای کودکانه

انواع هنرهای مختلف برای پرورش خلاقیت کودکان

زبان انگلیسی و فرانسه کودکان زبان انگلیسی و فرانسه کودکان

کودکان می توانند از دو سالگی دو زبان را یاد بگیرند

 جشن تولدهای کودکانه جشن تولدهای کودکانه

یک جشن تولد متفاوت از آنچه تا کنون برای کودک خود گرفته اید