احساس گناه چیست و چرا احساس لذت، گاهی باعث ایجاد احساس گناه می شود؟

رفع احساس گناه

دنبال شادی بودن، یک حق ذاتی است و طبق بیانیه های حقوق بشر، شادی حق انسان هاست. با این حال، بسیاری از افراد در هنگام لذت بردن از یک چیز خاص، ممکن است با ناراحتی درونی یا بحران مواجه شود.

بطور مثال انسان ها ممکن است از اینکه با یک انسان غیرهمجنس دیگر در یک رابطه دوستی هستند، احساس گناه کنند یا از اینکه نسبت به مسائل جنسی زندگی خود دغدغه دارند، احساس گناه داشته باشند. در حالیکه این موضوع یک نیاز طبیعی انسانی است.

چرا از خوشی‌ها لذت نمی بریم

ما انسان ها همگی به دنیال لذت هستیم، اما اغلب به دلایل گوناگون، احساس می کنیم “نباید” آن لذت را داشته باشیم. احساس گناه و داشتن اضطراب می تواند موانعی ایجاد کند که آن لذت را با وقفه مواجه سازد و اینگونه است که مردم از زمانی که برای خودشان می گذارند نیز احساس بدی دارند. مثلا یک مرد از زمانی که به جای گذراندن با خانواده اش، به استخر و سونا با دوستانش می رود، احساس گناه میکند. سوال این است که چرا احساس “خوش بودن”، باعث میشود بسیاری افراد احساس بدی داشته باشند؟ و مهمتر این است که چگونه می توانید احساسات منفی را مدیریت کنید تا آن احساسات مثبت را خراب نکنند؟

مردم از اکثر لذت‌ها احساس خجالت میکنند. و مواردی که به رابطه جنسی مربوط است نیز یکی از تابوهای بزرگ آنهاست. با گذشت زمان، که انسان ها به بلوغ جنسی می رسند، بیشتر آنها این روابط را کشف یا تجربه میکنند و می‌دانند که از چه چیزی احساس خوبی یا بدی دارند. اگر آنها ازدواج نکرده اند، داشتن رابطه کوتاه مدت (ازدواج موقت) به آنها فرصتی برای ارضای میل جنسی خود میدهد. اما حتی با توجه به همهء این نیازهای عادی بشری، اغلب عناصری شرم آوری را برای خود در ذهن می پرورانند. همانطور که در دیگر موارد زندگی شان تمجید هایی را پرورانده اند. اما چرا؟

احساس گناه چیست

این افراد در ذهن خود باید و نباید هایی برای انجام کارها دارند، اما در واقع، تا زمانی که فرد دیگری آسیب نبیند، هیچ دلیلی وجود ندارد که شادی را از خودتان دور کنید. در حقیقت، مهم است که از درون خود لذت را احساس کنیم. ما روزانه مسئولیت ها و وظایفی داریم که باید به انجام برسانیم، از پرداخت قبوض خانه تا مایحتاج خانواده و رفتن به محل کار و پرداخت قسطها… با توجه به این سبک زندگی، بسیار مهم است که لذت هایی را برای خود داشته باشید که شما را جوان تر و پر انرژی تر کنند و به شما قدرت تحمل ببخشند تا بتوانید به روند زندگی ادامه دهید. در ادامه چند نکته برای مقابله بااحساس گناه بیان میکنیم که ممکن است شادی شما را افزایش دهد.

چگونه احساس گناه را از خود دور کنیم

اول از همه، منبع احساس گناه خود را مورد سوال قرار دهید. آیا در ذهن شما صدا و زمزمه دیگران به گوش می رسد؟ والدین، همسر یا شخصیت مذهبی یا شخص دیگری؟ وقت بگذارید تا متوجه شوید که چه کسی به شما می گوید که نباید فلان کار را انجام دهید. این صداها را در ذهن خود متوقف کنید و آن را با اعتقادات و باورهای خود جایگزین کنید. صحبت کردن درباره آنچه که شما سزاوار آن هستید می تواند به شما کمک کند تا عقاید جدیدتان را قوت ببخشید.

دوم اینکه به خودتان اجازه دهید تا لذت را در زندگی بازیابید. مجددا تاکید میکنیم: تا زمانی که شما مسئولیت های روزانه خود را انجام می دهید و به کسی نیز آسیبی نمی رسانید، شما حق دارید که هرگونه درخواست شور و شوق سالم را برای خودتان دنبال کنید.

و نهایتا: مسئولیت سلامت روان خود را بر عهده بگیرید، بد نیست که پارامترهایی را برای خود تعیین کنید تا شرایط (در هنگام شادی کردن هایتان) کامل از دستتان خارج نشود و کارهای خود را تحت کنترل داشته باشید. آنچه را که دوست دارید انجام دهید درنظر داشته باشید و یک سطح متوسطی را برای رسیدن به آن در نظر بگیرید.

مشکلات روانی جوانان

یعنی اگر شما در وضعیتی قرار گرفتید که حس کردید احساس گناه در درون شما در حال برانگیخته شدن است – مثلا رژیم دارید، اما یک کیک خوشمزه جلوی شما قرار گرفته است – بدانید که شما این کار – مثلا خوردن کیک- را با قصد و تصمیم خودتان انجام می دهید. نه اینکه آن اتفاق خودش بیافتند و بعد شما حس کنید که امکان کنترل کردن خود را نداشتید. به این ترتیب، به جای اینکه کاری را بدون اراده انجام دهید (و بعدا استرس بگیرید)، خودتان با در دست گرفتن احساسات خود، بصورت کنترل شده، تصمیم گیری می کنید.

نوسانات خلقی خود را دریابید

شکست دادن احساس گناه آسان نیست، اما ممکن است. در پایان باید بخاطر بسپارید که “احساس خوشی داشتن احساس درستی است”. شما باید با خودتان با احترام رفتار کنید و آنگاه اثرات آن را روی تمام کارهایی که انجام می دهید خواهید دید. و این کار به شما انرژی و توانایی های لازم برای پیشبرد زندگی تان را خواهد داد.

اساس ذهنی ما بر این است که اگر من احساس نیاز می کنم، پس از رسیدن به آن نیاز باید احساس آرامش کنم و سرحال تر باشم. اما زمانی که شما به دنبال احساس رضایتمندی حرکت کرده اید، اما با احساس گناه درگیر هستید، این نشان می دهد که لغزش های رفتاری در هیجانات شما وجود دارد. مانند افسردگی و سایر اختلالات خلقی.

یک فرد متخصص با مصاحبه بالینی، می تواند شما را از این گره های رفتاری و احساس سرزنش کردن خود بیرون بکشد. مرکز خدمات مشاوره مهر در این زمینه می تواند همراه شما باشد تا افسردگی، وسواس و اضطراب خود را درمان کنید و زندگی شاد تری را دنبال کنید.

تلفن مرکز مشاوره مهر:

021-88684958



امکان نظر دادن در اینجا وجود ندارد

شبکه های اجتماعی ما

اینستگرام نی نی کده

طراحی اتاق کودک طراحی اتاق کودک

چگونه اتاقی هماهنگ با سن کودک خود طراحی کنیم

هنر کودکانههنرهای کودکانه

انواع هنرهای مختلف برای پرورش خلاقیت کودکان

زبان انگلیسی و فرانسه کودکان زبان انگلیسی و فرانسه کودکان

کودکان می توانند از دو سالگی دو زبان را یاد بگیرند

 جشن تولدهای کودکانه جشن تولدهای کودکانه

یک جشن تولد متفاوت از آنچه تا کنون برای کودک خود گرفته اید