چگونه به کودک خود نه بگوییم

چگونه به کودک نه بگوییم

ممکن است کودک شما به کلمه “نه” که از سوی شما میشنود اعتنایی نکند، و یا ممکن است شما بخواهید از روش هایی مثبت تری برای تربیت او استفاده کنید. خوشبختانه، روش های زیادی بدین منظور وجود دارد. آقای تونی لیدرمن می گوید: “ممکن است گاهی کودکان حرف شما را نادیده بگیرند، و متوجه شوید 10 بار کلمه “نه” را تکرار کرده اید تا کودک شما به آن توجه کند.”

چنانچه می خواهید کودکتان از دردسر دور بماند و به او درست و غلط را آموزش دهید، سعی کنید از روش های بهتر و موثرتری از گفتن یک نه ساده استفاده کنید. اما واقعا چه باید کرد؟

خواسته خود را به طرز دیگری بیان کنید:

به درخواست خود وجه مثبتی بدهید، و متوجه خواهید شد کودک شما به مهربانی نسبت به گفتن “نه” جواب بهتری خواهد داد. برای مثال به جای فریاد زدن “نه! توپت رو تو خونه پرت نکن،” این جمله را امتحان کنید “بهتره بریم بیرون توپ بازی کنیم.” اگر کودکتان در حال خلق یک اثر هنری است و در حال ریختن چسب روی فرش است به او کمک کنید زیر کارهایش روزنامه پهن کند.

این مسائل به او کمک می کند که کار دیگری را به جای کاری که در حال انجام آن است انجام دهد نه اینکه فقط کاری که انجام میداده را متوقف کند. اگر در شرایطی قرار گرفتید که مجبور شدید برای در امان نگه داشتن او به سرعت عمل کنید به جای کلمه “نه” ا ز کلماتی مثل “خطر!”، “داغه!” ، یا “صبر کن!” استفاده کنید.

گزینه دیگری را به او پیشنهاد دهید:

کودک شما دوست دارد احساس استقلال داشته باشد. بنابراین ترجیحاً به جای مستقیماً رد کردن درخواست او برای یک شکلات قبل از ناهار، از او بخواهید بین انگور و سیب یکی را انتخاب کند. و یا از او بخواهید شکلات مورد علاقه اش را برای خوردن “بعد از ناهار” انتخاب کند.

اگر کودکتان معمولاً برای پوشیدن یک لباس نامعقول (مثل پوشیدن مایو در فصل زمستان) پافشاری میکند، هر روز به او دو انتخاب مناسب و قابل قبول داده و از او بخواهید بین آن دو انتخاب کند. با اینکه ممکن است از این مسئله خیلی استقبال نکند ولی یاد میگیرد که آن را قبول کند.

حواس او را پرت کنید:

کودک شما به راحتی حواسش پرت می شود. مثلاً اگر در مرکز خرید نظرش به چیزی جلب شد، می توانید با اشاره به چیزهای دیگر و یا پرسیدن سوالی، برای مثال “ناهار باید چی بخوریم؟”، حواس او را پرت کنید. در ضمن از هرگونه وسوسه دوری کنید. خرید رفتن بابچه هایی که کمی بزرگ هستند بسیار راحت تر از بچه های کوچکتر است و راحت تر و به طور مستقیم می توان حواس آنها را پرت کرد.

اجتناب از پیامدها:

 هر زمانی که توانستید، کودک خود را از محیطی که در آن مجبور به گفتنِ “نه” هستید دور کنید. منزل شما حتماً باید برای کودک ایمن باشد (راهکارهای ایمن سازی خانه برای کودک) و اشیاء خطرناک و ارزشمند باید دور از دسترس او قرار گیرند. و مکانهایی را انتخاب کنید که در آن آزادانه به فعالیت بپردازد مثل پارکِ بازی و یا حیاط منزل. البته شما نمی توانید کودک خود را از تمامی شرایطی که در آن مجبور به گفتم “نه” هستید ایزوله کنید، اما زندگی برای هر دو شما راحت تر و خوشایندتر خواهد بود اگر کودکتان را کمی محدود کنید.

در نظر داشته باشید هرچند  ممکن است کودک شما از خرید لذت ببرد و رفتار مناسبی از خود نشان دهد ولی همیشه احتیاط کنید.در نظر داشته باشید تا برنامه های گشت و گذار را برای زمانهایی برنامه ریزی کنید که کودک شما به اندازه کافی استراحت کرده باشد. البته زیاده روی نکنید، برای مثال داشتن برنامه خریدی که یک الی دو ساعت به طول انجامد زیاد است.

نکات تربیت کودک

 در مورد مسائل کوچک سخت نگیرید:

زندگی فرصتهای زیادی را برای اینکه به کودک خود نظم و انضباط را آموزش دهید در اختیارتان قرار می دهد. اگر در حین راه رفتن در خیابان در چاله آبی پرید اگر در راه رفتن به منزل هستید، چه اشکالی دارد به او اجازه انجام این کار را بدهید. ویا اگر می‌خواهد  برای رفتن به سوپرمارکت لباس اسپایدرمن خود را بپوشد چه مشکلی ایجاد می کند؟ به او اجازه انجام این کارهای کوچک را بدهید.

حرفتان را قطعی و واضح بیان نمایید:

البته زمانیکه رفتار او باعث آسیب به خود یا دیگران می شود نه تنها جایگزین کردن کلمه “نه!” کافی نیست بلکه محکم ولی آرام از کلمه “نه!” استفاده کنید مثلاً بگویید: ” نه! دم گربه رو نکش!” و سپس با گفتن جمله ای مثل: “نه، نه عزیزم” موجب خوشحالی او شوید. با استفاده از پیام های متفاوت جدی و یا مهربانانه از سرخوردگی و دلسرد شدن کودک خود جلوگیری بعمل آورید.

وقتی به گفته های شما پاسخ مثبت نشان داد با یک لبخند و یا بغل کردن او او را تایید کنید مثلاً بگویید: “آفرین چه دختر حرف گوش کنی!”. برای یادگیری چیزهای بیشتر، در کانال تلگرام نی نی کده و یا در اینستگرام نینی کده ما را دنبال کنید و یا در فیسبوک نی نی کده عضو شوید.



2 نظر

  1. ندا گفت:

    مختصر و با مثال عالی بود

  2. توحید نادری گفت:

    با سلام و ادب و احترام
    مطالب خوب و قابل استفاده ای دارید که از این بایت کمال قدردانی و تشکر را دارم ولی امکان کپی کردن مقداری از مطالب هم اگر مقدور می بود خیلی بهتر می شد در صورت صلاحدید این امکان را هم فراهم فرمایید.
    با تشکر
    پدر محمد تقی نادری

شبکه های اجتماعی ما

اینستگرام نی نی کده

طراحی اتاق کودک طراحی اتاق کودک

چگونه اتاقی هماهنگ با سن کودک خود طراحی کنیم

هنر کودکانههنرهای کودکانه

انواع هنرهای مختلف برای پرورش خلاقیت کودکان

زبان انگلیسی و فرانسه کودکان زبان انگلیسی و فرانسه کودکان

کودکان می توانند از دو سالگی دو زبان را یاد بگیرند

 جشن تولدهای کودکانه جشن تولدهای کودکانه

یک جشن تولد متفاوت از آنچه تا کنون برای کودک خود گرفته اید