قرار گرفتن نوزاد در وضعیت خلفی (چرخیدن جنین در شکم مادر)
جنین در هر موقعیتی که در شکم مادر قرار گرفته باشد، زایمان فرایندی دردناک خواهد بود. اما، زمانی که کودک در موقعیت خلفی گرفته و یا به عبارت دیگر، در موقعیت، “خلفی استخوان پس سری” قرار میگیرد، منجر به ایجاد کمر درد زیادی در مادر میشود.
در واقع این وضعیت به این معنی است که کمر جنین به موازات کمر شما قرار گرفته و سر او رو به پایین و صورت نوزاد رو به شکم شما میباشد. در این وضعیت فرایند زایمان پیچیده تر میشود، زیرا نوزاد قادر به پایین آوردن صورت و چانه خود نخواهد بود تا بتواند به راحتی از کانال زایمانی عبور کند. جنین را می توان طوری جا به جا کرد که صورتش رو به کمر شما باشد، وضعیتی که بهترین حالت برای انجام زایمان است.
در این مقاله راههایی برای تغییر وضعیت کودک در رحم و کارهایی که میتوان در هنگام زایمان وقتی که نوزاد به پشت برگشته انجام داد ارائه شده است.
علائم نشان دهنده قرار گرفتن جنین در وضعیت خلفی
1-لمس
وقتی که شما برای انجام کنترل در دوره بارداری نزد پزشکتان میروید، پزشک شکم شما را لمس میکند تا ببینید جنین در چه موقعیتی قرار گرفته است. سونوگرافی معمولا بعد از هفته 20 ام بارداری، انجام نمی شود زیرا جنین به حد کافی بزرگتر شده و پزشک با لمس شکم متوجه موقعیت سر و لگن او میشود. پزشک یا مامای شما همچنین می تواند اندازه کودک و حرکت نوزاد رو به لگن را چک کند. جنین معمولاً در هفته 34 بارداری یا پس از آن در وضعیت زایمانی قرار میگیرد.
زمانی که کودک به پشت برگشته است، پزشک هنگام معاینه یک فضای خالی در شکم شما حس میکند، همچنین ممکن است پاها یا زانوهای جنین را لمس کند. بهترین راه مشخص شدن پوزیشن جنین این است که همیشه توسط یک پزشک ثابت کنترل شوید.
2- خودتان کنترل کنید.
هنگامی که برهنه هستند، خود را در آینه نگاه کنید. این کار را از هفته 34 بارداری شروع کرده و جلوی آینه شکم و پهلوهای خود را روزانه کنترل کنید. اگر شکمتان در تمام زوایا از دندهها تا لگن گرد است، نشان دهنده این است که کودک در وضعیت صحیحی قرار گرفته است.
اگر شکم شما در قسمت زیر دندهها پرتر است و یک شیب ملایم به سمت پایین دارد، میتواند نشان دهنده موقعیت خلفی جنین باشد. همچنین این وضعیت باعث ایجاد کمردرد فراوان در هفتههای پایانی بارداری میشود. فشار به روده ها نیز علامت دیگری از وضعیت خلفی جنین است. تکرر ادرار نشانه خوبی ست که نشانگر این است که کودک شما در وضعیت بدنی صحیحی قرار گرفته است.
چگونه موقعیت جنین را در رحم تغییر دهیم
چند دلیل برای ایجاد وضعیتهای مختلف کودک در رحم وجود دارد. یکی روشی است که شما مینشینید یا دراز میکشید و دیگری به اندازه و شکل لگن مربوط است.
این وضعیتهای بدنی را امتحان کنید.
شما می توانید وضعیتهای بدنی زیر را چندین بار در طی روزجهت کمک به تغییر موقعیت کودک خود اجرا کنید:
- روی یک صندلی بنشینید. کف پای خود را بر روی زمین نگه داشته و زانوهای خود را باز کنید. به جلو خم شده و پایین شکم خود را بین زانوهایتان قرار دهید.
- روی یک توپ پیلاتس بنشینید.
- استراحتهای مکرر در بین کارتان داشته باشید. از میز کار خود بلند شده و کمی پیاده روی کنید.
- در هنگام نشستن یک بالش زیر باسن خود بگذارید تا لگن در سطح بالاتری بماند.
- روی یک بالش بر روی زانوهای خود بایستید و لگن خود را به سمت پایین فشار دهید.
- چهار دست و پا روی کف زمین قرار گرفته و لگن خود را بالا و پایین ببرید.
- از چند بالش هنگام دراز کشیدن استفاده کنید و یک بالش زیر یکی از پاهایتان بگذارید.
- هنگامی که در استخر هستید، رو به پایین شناور شوید.
از این وضعیتها اجتناب کنید:
- تکیه بر صندلی های نرم
- انداختن پاها روی هم هنگام نشستن
- خم کردن زیاد زانوها
- خوابیدن به پشت
حرکاتی که به تغییر وضعیت جنین در رحم کمک میکند:
چند حرکت وجود دارد که می تواند به چرخش یک نوزاد که در موقعیت خلفی قرار گرفته، کمک کند. روی کف زمین به صورت چهار دست و پا قرار بگیرید و لگن خود را بالا و پایین ببرید. همچنین میتوانید به صورت چهار دست و پا روی کف اتاق راه بروید. این ورزش را میتوانید دو بار در روز و هر بار به مدت 10 دقیقه انجام دهید.
در این فیلم حرکات ورزشی که میتواند کودک شما را در بهترین وضعیت برای زایمان قرار دهد نشان داده شده است:
تکنیک های زایمان نوزادی که در وضعیت خلفی است:
اگر نزدیک تاریخ مقرر زایمان شدهاید و پزشکتان اظهار کرده که نوزاد در وضعیت خلفی قرار گرفته است، هنوز هم گزینههایی برای تغییر وضعیت نوزاد وجود دارد. پرستاران در بخش زایمان میتوانند روشهایی جهت دراز کشیدن و یا حرکتهایی را بیاموزند که برای تغییر وضعیت نوزاد کمک کننده است. این روش همچنین میتواند کمردرد هنگام زایمان را کاهش دهد. بعد از شروع زایمان شما میتوانید:
- تا آنجا که میتوانید بر روی پهلوی راست بخوابید، زیرا خوابیدن به پشت ممکن است باعث ماندن جنین بر وضعیت خلفی میشود.
- هنگامیکه انقباضات رحمی دارید به سمت جلو خم شوید. شما میتوانید روی توپ تولد یا همسرتان خم شوید
- از همسرتان بخواهید تا کمرتان را ماساژ دهد تا درد کمتری حس کنید.
- چهار دست و پا روی کف زمین قرار بگیرید و لگن خود را بالا و پایین ببرید.
- از بیحسی اپیدورال استفاده نکنید زیرا شل شدن برخی عضلات از تغییر وضعیت کودک پیشگیری میکند و همچنین ممکن است نیاز به انجام مداخلات بیشتر را افزایش دهد.
- اگر در طی زایمان قصد استراحت دارید، فقط به پهلوی چپ دراز بکشید، در این صورت فضای بیشتری در اختیار کودکتان برای چرخش قرار میگیرد.
- پزشک میتواند با استفاده از سونوگرافی و از روی شکم اقدام به تغییر وضعیت نوزاد کند، به عنوان آخرین چاره میتوان از جراحی سزارین استفاده کرد.
پرسش و پاسخ های بارداری را مطالعه کنید. همچنین در کانال راهنمای بارداری عضو شوید
امکان نظر دادن در اینجا وجود ندارد