فواید و مضرات تک فرزندی و روش های تربیتی
ممکن است فکر کنید که تک فرزندها کودکانی لوس هستند یا گوشه گیر میشوند. اما این فرضیه، درست نیست و الزاما تک فرزند بودن، منجر به گوشه گیر شدن یا گستاخ شدن کودک نمی شود. اگر کودک شما در سنین کودکی، با همسن و سالان خود بیرون برود و آنها را به خانه بیاورد و یا مثلا در مهد کودک در کنار کودکان دیگر قرار بگیرد و تربیت شود، مشکلی از نظر تک فرزندی نخواهد داشت. مشکل زمانی است که شما بعنوان مادر یا پدر او، حساسیت های ویژه و غیرلازمی را روی کودک اعمال کنید و گاهی بیش از حد روی او حساس شوید.
برای اینکه تک فرزند شما مانند سایر هم سالان خود رشد شخصیتی درستی داشته باشد، نکات زیر را رعایت کنید :
- کودک را بیش از اندازه به خود وابسته نکنید. وابستگی زیاد منجر به عدم توانایی کودک در بحث کردن و دفاع از علایق در سالهای بعد می شود. اجازه دهید مربیان مهد کودک و مدرسه کار خود را انجام دهند. پس از چند وقت خواهید دید که کودک شما نیز برای جلب توجه معلمش و به دست آوردن جایگاه در میان دوستانش تلاش می کند.
- او را در مرکز توجه نگذارید. با او مانند هر کودک دیگری رفتار کنید. در مرکز توجه بودن باعث میشود در آینده برای به دست آوردن عشق ، تلاشی نکنیم. پس با آینده کودک خود بازی نکنید.
آیا تک فرزندها در مدرسه موفق ترند؟
خیر ! با اینکه احتمالا شما وقت بیشتری برای رسیدن به درس و مشق کودک خود خواهید داشت، اما هیچ تحقیقی نشان نمی دهد که تک فرزندها در مدرسه و تحصیل موفق تر باشند. البته ممکن است این بچه ها از کودکی که 4 تا خواهر و برادر دارد بهتر باشد. اما در مقایسه با یک کودک که یکی دو برادر و خواهر دیگر دارد فرقی دیده نمیشود.
تحمیل عقاید به تک فرزندتان ممنوع !
ممکن است شما آرزوهایی برای تک فرزند خود داشته باشید و بخواهید حتی او را از برخی موارد ، شبیه خود بار بیاورید. اما این کار اشتباه است. شما نباید عقیده خود را به فرزندتان تحملی کنید و هرگاه از عقایدش حرف زد، او را خطاکار بخوانید ! بگذارید خودش باشد. شاید او نخواهد شبیه شما دکتر یا مهندس شود. شاید او قرار است یک بازیگر یا فوتبالیست شود. پس شما فقط باید سعی کنید او را در مسیری که در آن قوی است ، تشویق کنید و نگذارید از راه درست خارج شود.
رقابت را به تک فرزند خود بیاموزید:
ثبت نام کودک در کلاس های زبان و شنا و موسیقی و مانند این، می تواند کودک را به رقابت تشویق کند . بگذارید با کودکان دیگر به رقابت بپردازد و کارهای گروهی را تجربه کند تا در آینده اعتماد به نفس بیشتری داشته باشد.
تک فرزندها هم گاهی باید تنبیه یا ناامید شوند:
اگر کودک شما کار خطایی انجام داده است و احساس می کنید باید بخاطر آن مواخذه شود، پس این کار را انجام دهید. (توجه کنید که تنبیه الزاما کتک زدن نیست. اتفاقا کتک زدن کودک بدترین راهی است که ممکن است یک مادر یا پدر انتخاب کند و در بسیاری موارد منجر به بهبود رفتار کودک نیز نمی شود). هر چه بیشتر با کودک مدارا کنید، او بیشتر حساس بار می آید و در آینده، نمی تواند تحمل رفتارهای خشن و احساسات منفی را در این جامعه داشته باشد. توجه کنید که برخی از مواخذه هایی که شما روی کودک اعمال می کنید، راهکارهای تربیتی هستند که او رابرای زندگی در جامعه آماده میکنند. پس گاهی اجازه دهید نا امیدی را نیز تجربه کند تا بداند که زندگی همیشه بر وفق مراد نیست.
کودک شما باید فقط جایگاه یک کودک را داشته باشد و نه بیشتر:
تک فرزند نباید جایگاه رئیس خانه را پیدا کند. حرف او نباید به هیچ عنوان بالاتر از حرف شما باشد و نباید به او اجازه انجام هر کاری را حتی در دوران دو سه سالگی بدهید. این شما هستید که بعنوان والد، تصمیم صحیح را برای او باید بگیرید.
برای یادگیری چیزهای بیشتر، در تلگرام نی نی کده با ما همراه شوید. و یا در اینستگرام با اکانت ninikadeh ما را فالو کنید.
سلام واقعا مطلب جالبی بود ممنونم. میخواستم برای روز ماما یه پنفلت آماده کنم لطفا راهنماییم کنید که از چه موضوعاتی بیشتر استفاده کنم.منتظر جوابتون هستم
یه مقاله درباره روز جهانی مامایی که در اردیبهشت است نوشتیم .بخونید. شاید سر نخ های خوبی به شما بدهد.
مطالب خارجی که زیاده. اما به نظرم به مباحثی بپردازید که دغدغه یک زن ایرانی است. نه یک خانم که داره مثلا در کالیفرنیا زندگی میکنه. اینجا کمبود دارو، مشکلات بهداشت، نبود غذای سالم و گاه قابل اعتماد مباحثی ست که بسیار برای همه ملموس است. اما مثلا در آمریکا ممکنه اصلا چنین چیزهایی دغدغه مردم نباشه .
موفق باشید
خوب بود
باسلام خسته نباشید من یه فرزند دختر دارم اسمش مهدیه هستش 6سالشه علاقه زیادی به بازی با پسرها داره مخصوصا بزرگتر از سن خودش مثل پسرخاله ها وپسرعموها وپسردائی ها واینکه بیشتر از وسائل بازی پسرها خوشش میاد خواهش می کنم راهنمائی کنید چیکار کنیم…..؟؟؟