انواع ترس های کودکان و راه های رفع آن
قبل از اینکه وارد حیطه ی مقابله با ترس های کودکان شویم، باید انواع ترسها را در کودک بشناسیم . ترس در کودکان به دو نوع ترس بهنجار و نابهنجار تقسیم میشود.
کودکان در ایام کودکی بهشدت تحتتأثیر هیجانات قرار دارند و گاهی مواقع اقداماتی انجام میدهند که ممکن است خطرآفرین بوده و زندگی کودک را در معرض خطر قرار دهند. از اینرو در این مواقع کمی ترس برای کودک مفید و اثربخش است که این نوع ترس، ترس بهنجار یا مطلوب نامیده میشود.
ترس نابهنجار، ترس مرضی است، این ترس در درجه اول افراطی و شدید، غیرمنطقی و ناموجه است. مساله اینجاست که کودکان برخلاف بزرگسالان نمیتوانند تفکیکی میان ترسهای خود قائل شوند و طبیعی را از غیرطبیعی تشخیص دهند.
انواع ترس در کودکان شش ماهه تا دوازده ساله
ترسهای کودکان در سنین مختلف، متفاوت است، کودکان، تا شش ماهگی، ترس از صداهای بلند و رها شدن(عدم تکیه گاه) دارند، درشش تا نه ماهگی، از بیگانهها ترس دارند و در یک سالگی از جدایی از عزیزانشان میترسند.
کودکان در دو سالگی از موجودات خیالی، در سه سالگی از تنهایی و موجوداتی چون سگ، در چهارسالگی، از تاریکی و در 6 تا 12 سالگی از مدرسه، آسیب دیدن، رویدادهای طبیعی و اجتماعی میترسند.
شیوه های درمان ترس کودکان
شیوههای مختلفی برای درمان ترس کودکان وجود دارد:
- حساسیتزدایی منظم یکی از این شیوهها است که در آن، مواجه کردن تدریجی کودک با موقعیت ترسآور، مثل ترس کودک از حیوانات، صورت میگیرد.
- شیوه مدلسازی یک راه دیگر برای درمان ترس کودکان است، که در آن مشاهده یک مدل راحت مثل اینکه به کودک نشان دهیم که چگونه سایر کودکان علیالخصوص افرادی که برای کودک اهمیت دارند بدون هراس و ترس وارد موقعیت ترسآور میشوند(مثل ترس کودک از آب) صورت میگیرد.
- یکی دیگر از راههای مبارزه با ترس کودکان، شیوه شناخت درمانی است که در این روش به مطالعه تأثیر باورها و شناخت کودک از موقعیت ترسآور پرداختهاند.
لازم است والدین در مورد ترس کودکان و روش مواجه با آن مطالعاتی عمیقتر و گستردهتری انجام دهند تا فرزند خود را برای ورود به جامعهای بزرگتر آماده سازند. جهت مشاوره درباره ترس کودک، می توانید سوال خود را در زیر همین مقاله درج کنید و در کانال تلگرام نی نی کده نیز عضو شوید.
علیاکبر نخعی – مشاور کودک و نوجوان
سلام
دختر من ٥ سال و ١٠ ماهش است و مشكلي كه داره حاضر نيست مدرسه و يا مهد كودك بره البته از ٥ سالگي با گريه و زاري رفته و يه مدت هم خوب بود ولي دوباره از كلاس ميترسه و كلا هر جا كه ميره ميگه درب رو نبنديم مثلا تو اتاق و تو حمام و دستشويي حتما بايد در باز باشه واقعا مستهسل شدم و نميدونم چيكار كنم ضمن اينكه دو ماه ديگه بايد بره مدرسه و اونموقع اگر نره چيكار كنم
لطفا راهنمايي كنين
سلام مامان عزیز؛
شرایط فرزند شما اورژانسی است هم شما مضطرب هستید و هم فرزندتان ؛ در اولین فرصت پس از دریافت این ایمیل ویزت مشاوره حضوری بگیرید .
شنبه و 4شنبه از ساعت 3 تا 8 و نیم شب در مرکز مشاوره مهر در حال انجام ویزیت هستم .
خانم زهرا صادقیان ؛ درمانگر و متخصص خانواده نی نی کده
سلام
پسر من 5 سال ونیم داره، باوجود همه تلاشی که ما کردیم در مورد خواب در اتاق وتخت خودش با صحبت کردن همراهی کردن ویا توضیح دادن وداستان ولی هنوز هم نصف شب از خواب بیدار میشه و میاد تو اتاق ما واونجا میخوابه
لطفا راهنمایی کنید
سلام بر شما . اکثر کودکان در این سن در حال تجربه اضطراب جدایی هستند و احساس میکنند که والدین آنها را ترک میکنند . پیشنهاد میکنم با توجه به توضیحاتی که دادید یه شب در میان در هفته اول شما و در هفته دوم بابا در اتاق کودک بخوابد که زمانیکه کودک بیدر میشود حضور شما را دراتاق ببیند . البته به کودک بگویید خب امشب اینجا خوابم برد چه خوبه که هرکی سرجاش بخوابه
اتاق کودک نیمه روشن درب اتاق باز . اگر شما مامان عزیز شاغل هستید کمی زمانبر است تا کودک عادت به جدایی کند
نمیدانم تاکنون روش های جدایی کودک و خوابیدن در اتاق خودش را چقدر درست انجام دادید ولی در 6 سالگی و شروع سن پیش دبستانی انتظار من بهبودی خواب کودک است .
موفق باشید .
خانم زهرا صادقیان؛ درمانگر و مشاور خانواده
سلام ما یه پسر دو سال و هفت ماهه داریم که هر حرف زشتی که میشنود را تکرار میکند و به دیگران فحش میدهد حتی وقتی زمین میخورد شروع به فحش دادن میکند کلافه شدیم جدیدا خیلی عصبی میشه خیلی هم ترسو است اگه میشه راهنمایی کنید محل زندگی ما مشاور خوب نیست یا کتاب معرفی کنید
سلام.کودک شما آیا به اندازه کافی شیر شما را خورده است؟! وضعیت غذایی کودک شما چگونه است ؟! اینکه عصبی و ترسو است باید بررسی شود. این نظر شما است، باید تشخیص داده شود پس به کودک برچسب نزنید. کتاب اصول فرزند پروری… موفق باشید.
خانم زهرا صادقیان؛مشاور و درمانگر خانواده