زردی در نوزادان و درمان آن
زردی در نوزادان به معنی زرد شدن رنگ پوست نوزاد است. تمام نوزادانی که بدنیا میآیند، دچار درجاتی از بالا رفتن سطح بیلیروبین در خون میشوند ، اما زردی فقط در نیمی از نوزادان قابل مشاهده است.
نوزادانی که در هفته 37 بارداری یا زودتر به دنیا می آیند، احتمال بیشتری برای دچار شدن به زردی در آنها وجود دارد.
پوست نوزاد من کمی زرد رنگ به نظر می رسد. آیا این مسئله طبیعی است؟
بله، حدود 60درصد کودکانی که به دنیا می آیند، رنگ زردی روی پوستشان وجود دارد که به آن زردی (یرقان) می گویند. که در یکی دو هفته ابتدای تولد بروز می کند.در واقع کمابیش همه نوزادان زردی دارند، ولی همیشه قابل تشخیص نیست. برای بیشتر نوزادان، این زردی موقتی است و شرایط سخت خودبه خود ویا به وسیله یک معالجه ساده از بین می رود. ولی در شرایط نادر، این مسئله بسیار جدی شده و نیاز به توجه و مراقبت دارد.
چه چیزهایی باعث به وجود آمدن زردی می شوند؟
وجود تعداد زیادی از رنگدانه به نام بیلی روبین باعث می شوند تا پوست زردرنگ به نظر آید. خون هر انسانی دارای رنگدانه های بیلی روبین است. این رنگدانه ها براثر شکستن سلول های قرمز خون ایجاد می شوند. کبد وظیفه بیرون راندن بیلی روبین ها را از خون دارد. در طول دوران بارداری، کبد مادر بیلی روبین ها را برای کودک خود از درون خون از بین میبرد. پس از تولد، مدت زمانی طول میکشد تا کبد کودک به این وظیفه خود عمل کند. در نتیجه : تعداد این رنگدانه ها در خون کودک افزایش پیدا کرده و سبب زرد شدن پوست او می شود.که به آن زردی می گویند.
به این نوع از زردی، زردی فیزیولوژیکی می گویند. معمولاً در روزهای اول و دوم تولد ظاهرشده و خودبه خود طی دو هفته از بین خواهد رفت. (در کودکان زودرس این زمان از 5 الی 7 روز شروع شده و ممکن است تا دو ماه نیز به طول انجامد.) رنگ زرد در ابتدا در صورت نوزاد نمایان می شود و رفته رفته به گردن و سپس سینه نوزاد منتقل شده و در مورد شدید تا انگشتان پای نوزاد نیز ادامه پیدا می کند.
آیا تغذیه از شیر مادر موجب زردی در نوزاد می شود؟
تغذیه از سینه مادر باعث ایجاد زردی نمی شود، ولی زردی در کودکانی که از شیر مادر تغذیه می کنند رایج تر است. عدم وجود کافی مایعات در بدن باعث بالا رفتن تعداد بیلی روبین ها در خون می شود. بنابراین اگر نوزاد شما از سینه تغذیه می کند و توانایی دریافت میزان کافی شیر را ندارد ، احتمال ابتلا به زردی در او افزایش خواهد یافت. (کودکانی که از شیرخشک تغذیه می کنند نیز در شرایطی که شیر کافی دریافت نکنند، زردی خواهند گرفت.)
اگر فکر می کنید کودک شما شیر کافی دریافت نمیکند بهتر است در خصوص مشکلات تغذیه با پزشک او مشورت نمایید. به محض اینکه با افزایش تکنیک های شیردهی شما، کودکتان موفق به در یافت شیر لازم از سینه تان شد زردی شروع به از بین رفتن خواهد کرد. مرکز پزشکی تخصصی کودکان آمریکا توصیه می کند که در روزهای ابتدایی تولد، حداقل 8 الی 12 بار در طول روز به کودک خود شیر دهید.
ممکن است به درستی تحت مراقبت بوده و وزن کافی دریافت کرده باشد، ولی چیزی در شیر مادر وجود دارد که مانع از این می شود که کبد توانایی خود را در از بین بردن بیلی روبین ها اعمال کند. این مسئله معمولاً در زردی های فیزیولوژیکی رخ می دهد، و این مسئله می تواند برای هفته ها و ماه ها ادامه پیدا کند.
زردی که به خاطر شیر مادر ایجاد می شود در کودکانی که فقط از شیر مادر تغذیه می کنند رایج است، و این مسئله به طور کلی مخرب و آسیب رسان است. اگر تعداد بیلی روبین در خون کودک به مقدار زیاد افزایش پیدا کند، پزشک به شما را از تغذیه توسط شیر مادر برای مدت یک الی دو روز منع خواهد کرد تا تعداد آنها را پایین آورد.شما می توانید در این مدت شیر خود را دوشیده و نگهداری کنید تا پس از پایین آمدن تعداد بیلی روبین های خون او ، دوباره می توانید به او از طریق شیر خود تغذیه کنید.
آیا زردی می تواند خطرناک باشد؟
در موارد زیادی از زردی، مسئله ای نیست که نگرانی ایجاد کند. اما اگر تعداد بیلی روبین ها به مقدار زیادی افزایش پیدا کند، زردی ممکن است به صورت موقت بر سیستم عصبی اثر بگذارد. درصد خیلی کمی از زردی وجود دارد که باعث سنگینی گوش، و یا کاهش رشد، و یا فلج مغزی می شود که به آن کرنیکتروس می گویند.
آیا بعضی از کودکان نسبت به زردی مستعد تر هستند؟
بله. کودکان نسبت به گرفتن زردی مستعد می شوند اگر :
- دارای خواهر یا برادری باشند که او نیز زردی داشته است
- در هنگام تولد بر روی بدنشان کبودی داشته باشند (چرا که سلول های خونی موجود در کبودی شکسته و موجب تولید بیلی روبین می شوند)
- زود به دنیا آمده باشند، چرا که کبد نارس آنها نمی تواند تعداد بیلی روبین ها را کنترل کند
- اهل آسیای شرقی باشد
- دارای اختلال ژنتیکی باشد (مثل سندروم گیلبرت، نقص در غشاء سلول های قرمز خون، اختلال روده ای، عفونت، تکان های بیش از اندازه هنگام تولد، یک بیماری مشخص ، ویا نارسی شدید (تولد قبل از 28 هفته)
تست زردی نوزادان
تیم پزشکی هنگام تولد نوزاد شما را مورد معاینه قرار می دهند تا از عدم ابتلا به زردی مطمئن شوند. بهتر این است که 3 الی 5 روز بعد از تولد نیز این معاینات انجام گیرد، چرا که در این زمان است که بیلیروبین های خون در بالاترین تعداد خود به سر میبرند.
اگر کودک شما مشکوک یه زردی باشد پزشک معاینات خود را از طریق تست پوست و خون انجام خواهد داد تا از تعداد بیلی روبین های خون او اطمینان حاصل شود. (اگر به نظر رسید کودک شما زردی دارد تستها قطعاً انجام خواهد شد چرا که زردی که دراین زمان بروز می کند ممکن است مشکل ساز باشد.)
اگر بعد از زایمان بیمارستان را به سرعت ترک کنید، در زمانیکه زردی بروز می کند شما در منزل خواهید بود و شما اولین نفری هستید که متوجه زردی در کودک خود میشوید.
روش تشخیص زردی در نوزادان:
نوزاد خود را به اتاقی که نور آن طبیعی است و یا چراغ های مهتابی در آن وجود دارد ببرید. اگرکودک شما پوستی سفید دارد به آرامی انگشت خود را بر پیشانی، بینی و سینه او فشار دهید و سپس رها کنید، و ببینید ته رنگ زرد نمایان میشود یا خیر. اگر کودک شما تیره پوست است، لثه و سفیدی چشم او را برای پیدا کردن رنگ زرد چک کنید.
چه زمانی باید با پزشک تماس گرفت؟
زمانیکه کودکتان پوستی متمایل به زردی داشت، مخصوصاً سفیدی چشم او اگر زرد بود یا شکم، پاها و بازو های او متمایل به زرد بود، با پزشک او تماس بگیرید. همچنین اگر کودک شما مبتلا به زردی بود و بهانه گیر شده بود و یا تمایلی به خوردن غذا نداشت، ویا اگر زردی خفیف او بیش از سه هفته به طول انجامید با پزشک تماس بگیرید.
چه زمانی زردی به مسئله ای جدی تبدیل می شود؟
اگر زردی در کودک شما در 24 ساعت ابتدایی تولد رخ دهد، این مسئله همیشه جدی خواهد بود و نیاز به مداوا و نظارت مستقیم پزشک دارد. این مدل از زردی رایج نبوده و به دلیل ناسازگاری گروه خونی میان مادر و کودک خواهد بود.
اگر گروه خونی شما O و یا از خانواده گروه خونی های منفی هستید، ممکن است با گروه خونی کودک خود ناسازگار باشید. در اوایل دوران بارداری، متخصص شما مطمئناً خون شما را چک خواهد کرد تا مطمئن شود که آیا شما در ریسک هستید یا خیر. اما هیچ راهی برای اطمینان از ناسازگاری گروه های خونی وجود ندارد و باید صبر کرد تا نوزاد به دنیا آمده و گروه خونی او را متوجه شد.
بیمارستانی که در آن کودک خود را به دنیا آورده اید ممکن است در بدو تولد گروه خونی نوزاد شما را گرفته و از گروه خونی او اطمینان حاصل نمایند. (ولی در برخی از بیمارستان ها تا زمانیکه اثری از زردی در کودک بروز نکرده اقدام به این عمل نمی کنند. چرا که ممکن است حتی در صورت عدم سازگاری گروه خونی مادر و کودک باز هم زردی رخ ندهد.)
همچنین تستی به نام کومب نیز ممکن است در جهت تشخیص ناسازگاری مادر و کودک انجام شود، تا مطمئن شوند این ناسازگاری بر کودک اثر گذاشته است یا خیر. اگر کودک شما ناسازگار با گروه خونی شما بود و یا اگر جواب تست کومب او مثبت بود باید تحت نظر پزشک قرار گیرد.
درمان زردی در نوزادان :
اکثر زردی ها هیچ گونه مداوایی نیاز ندارن، اما در صورت نیاز به مداوا پرتو درمانی موثر و ایمن به نظر می رسد. در این روش کودک را کاملاً لخت در یک تخت مخصوص نوزادان قرار داده، چشمان او را می پوشانند، و در زیر نور آبی به نام بیلی لایت قرار می دهند، چرا که اشعه ماورای بنفش ساختار بیلی روبین ها را به گونه ای تغییر می دهند که تمایل بدن به دفع آن از طریق ادرار افزایش می یابد.
روش دیگر استفاده از پتوهایی است به نام فیبر اپتیک که می توانید آن را از بیمارستان اجاره کرده تا از کودکتان در منزل نگهداری نمایید.
پرتو درمانی معمولاً موثر است، اما اگر زردی در کودک شما به درجه حادی رسیده باشد، و یا اگر برخلاف پرتو درمانی های انجام شده تعداد بیلی روبین ها همچنان در حال افزایش بود، باید کودک را در بخش مراقبت های ویژه برای تعویض خون او بستری کرد. این عمل قسمتی از خون کودک را که در آن تعداد بیلی روبین ها بسیار زیاد است با خون سالم تعویض می کند تا میزان آنها در خون نرمال شود.
روش دیگری که شما می توانید برای کاهش زردی کودکتان انجام دهید این است که از دریافت کافی کودکتان از شیر مادر و یا شیرخشک اطمینان حاصل نمایید. در آخر اگر به زردی کودک خود شک دارید هرچه زودتر او را به یک پزشک نشان دهید و مطمئن شوید قدم هایی که بر می دارید درست است. برای یادگیری چیزهای بیشتر، در تلگرام نی نی کده یا در اینستگرام با اکانت ninikadeh ما را فالو کنید.
ممنون از مطلبتون قسمت گروه خونیش عالی بود دنبال همین بودم
برای پسر منم دعا کنید زود خوب شه بیاریمش خونه
منظور از ناسازگاری خونی چی هست.. ؟ مثلا من o+هستم باید بچم هم o+ باشه…؟
تغذیه چطور..؟
خوردن عرق کاسنی یا خاک شیر توسط مادر در اوایل شیر دهی تاثیر داره..؟
سلام نوزادمن بیست روزشه سه روزبعدتولدش زردی صورتش بود دکترکه بردم ازمایش گرفتن گفتن چیزی زیادی نیست الان هنوزگشه چشماش وصورتش زرده به نظرتون چکارکنم
سلام نگران نباشید نوزاد شما زردی فیزیولوزیک دارد وطبیعی است. نوزاد تا ۹۰روز ممکنه گوشه چشمش زرد باشد وبعد خود به خود سفید میشود. استرس نداشته باشید. سعی کنید مواد غذایی با طبع سرد بیشتر مصرف کنید مانند عرق کاسنی ترنجبین وخاکشیر
جهت اطلاع دوستان
یک روش برای پایین آوردن سریع زردی نوزاد خود به روش زیر عمل کنید :
1- سبزی خرفه (همان پرگو) را آسیاب و نرم کرده و روی تمام بدن و سر نوزادتان بگذارید
2- سپس با برگ کامل کاهو بدن آن را پوشش دهید و در قسمت پایین … آن برگ کلم سفید بگذارید
3- این روش هرشب تا صبح انجام دهید
4-سپس با یک پارچه تمام بدن نوزاد خود را بپیچید مانند روشهای قدیم
نکته: (قابل توجه اینکه بهتر است که مادر در زمان بارداری عرقیجات خنک مانند شاطره – کیالک- کاسنی) استفاده کنند.
با تشکر فراوان
سلام چهارمین روز از تولد بچم ازمایش گرفتیم زردیش17 بود دستگاه پرتو درمانی آوردیم بعد 24 ساعت آزمایش گفتن 11 شده و نیازی به دستگاه نیست یه قطره بهمون دادن که بهش بدیم و جهت اطمینان 48 ساعت بعد برشگردونیم که بعد 48 ساعت گفتن شده 14 و نیم . چوار کنیم خطرناکه یا … لطفا راهنمایی کنید
سلام بهتره از قطره بیلی ناستر ترنجبین استفاده نمایید اگر شیر خودتان را به نوزاد میدهید سعی کنید مواد غذایی که طبع سرد دارند استفاده کنید مثل شیرخشت خاکشیر ترنجبین. نگران نباشید اگر رعایت کنید به تدریج زردی کاهش پیدا میکند
سلام دخترم سيزده روزه است چشماش زرد است از کجا بفهمم زردی داره
از سفیدی چشمهایش مشخص میشود واینکه اگر انگشت خود را روی پوست نوزاد چند ثانیه نگه دارید وبعد بردارید باید رنگ پوست نوزاد باشد اگر زرد بود یعنی اینکه زردی دارد بهتره از ترنجبین وشیر خشت استفاده کنید
تو مطلب سایت که نوشته شیر مادر تاثیری نداره ولی باز گفتین مادر چیزای سرد بخوره چطور میشه؟!
سلام
آیا نور LEDجهت زردی بچه تاثیر گذار هست باید تو چه فاصله ای از بچه قرار داد
خیر تاثیری ندارد
زردی بچه ام ۱۲بود دوروز بیمارستان بستری کردیم زردیش ۹شد بعداز ۴۸ساعت آزمایش گرفتیم ۱۴ شد همه چیز رو رعایت می کنم فردایش آزمایش گرفتیم ۱۴.۳شد چه کارکنم؟
زردی نوزاد شما فیزیولوژیک و طبیعی است و ممکن است تا ۴۰ روز نوزاد شما زرد باشد واین مسئله طبیعی است وبه تدریج زردی در نوزاد کاهش می یابد با توجه به سن نوزاد شما نیازی به انجام آزمایش خون نیست زیرا رنج بیلی روبین متغیر می باشد ممکن است صبح عدد ان ۱۲ و شب عدد ان ۱۴ شود وثبات ندارد میتوانید از ترنجبین وشیر خشت استفاده کنید
سلام روز 5ام از نوزادام آزمایش گرفتم زردیش 6بود الان یک ماهشه احساس میکنم چند روزیه سفیدی چشماش زرده، نوک بینیشم همینطور،نگرانشم
سلام فرزندم روز تولد زردیش ده بوده بعد ی روز پرتونگاری هشت شده و و بعد یک هفته دیگه تغییر نکرده بنظرت خطرناک هست یا نه لطفا جوابش رو امروز برام بذارید
خیر خطرناک نیست و طبیعی است
ایا لامپ مهتابی برای زردی مناسب است؟